13 Ağustos 2018 Pazartesi

Christopher ve Winnie


Bir insan çocukluğunu terkettiği anı tam olarak bilebilse, hatta Hansel ve Gretel'deki ekmek kırıntıları misali döneceği yolu işaret edebilecek izler bırakabilse büyümek dediğimiz şey ile çocukluğu arasında daha sağlam bir bağ oluşturabilir miydi diye hep düşünmüşümdür.

Peki büyümek tam olarak nedir? Hayallerinden vazgeçmek, sözüm ona dünya düzenine  uyum sağlayabilmek mi yoksa sadece yaşının ilerlemesi kırışıklıklarının artması mı...

Bugün izlediğim Christopher Robin filmi Winnie the Pooh, Tigger gibi çocukluğumun kahramanlarıyla buluşturdu beni, biraz gözü yaşlı, çokça gülümseyerek. Küçükken kaybettiğim bir oyuncağımın birden önüme çıkması gibiydi filmi izlemek.


Kendi yarattığı kahramanları unutması belki de büyümenin en acımasız tarafı. Zamandan bahseden herkes ne kadar çabuk geçtiğinden bahseder de neleri unutturduğunu söylemez, tıpkı zamanın kendisi gibi. Bir şeyler yapmak, hep daha iyisine çabalamak, başarmanın verdiği bir tutam bal lezzetini bir kere tattıktan sonra kopamamak, koyvermemek hapseder insanı. Oyca Christopher'ın da dediği gibi 'bazen hiçbir şey yapmamak yapılacak en iyi şeydir'. 

Bazen resme uzaktan bakabilmek, ya da hayatından uzaklaşıp kuş bakışı izleyebilme cesareti gösterebilmek gerekir, belki de hiçbir şey yapmamak gibi görünen tavır tam da budur.

Aslında hiçbir şey yapmamak, belki de çok şey yapmaktır.


Filmde bizleri etkileyen bu hikayenin gerçeği neydi peki?

Kimdir gerçekte Christopher Robin?

Elbette aynanın diğer tarafı göründüğünden biraz farklı.

Gerçek Christopher anne ve babasıyla değil, onların sıkça çıktığı gezilerden dolayı dadısıyla büyür. Bir süre sonra annesi evden ayrılıp dadısı da bir süre onunla gidince babasıyla daha sık vakit geçirmeye başlar. Dolayısıyla babası da Christopher'ın oyunlarını yakından izleme ve öğrenme fırsatı edinir.

Christopher ve babası

Babası A.A. Milne, Christopher'ın hayal dünyasının ürünleri olan arkadaşları Piglet, Winnie, Tavşan ve diğerleriyle tanışır. 1926 yılında bu kahramanların yer aldığı ilk kitap yayınlanır, sonrasında anlaşmalar, para ve şöhret artık onların yepyeni bir hayata dahil olmasını sağlar. 

Christopher ve gerçek Winnie

İlerleyen zamanlarda annesi Christopher'ı sürekli röportajlara götürür ancak bu Christopher'ın hiç hoşuna gitmemektedir. Ailesinin aksine o belki de kendi dünyasındaki arkadaşlarının bu şekilde kullanılmasından hoşlanmamaktadır.

Yatılı okula giden, zor günler geçiren, babasının ilgisini bile yalnızca çıkar amaçlı gibi gören Christopher öyle bir noktaya gelir ki bütün bu şöhretten paradan hatta arkadaşı Winnie'den bile uzak durmak ister, hatta büyüdüğünde kitaplardan gelen geliri de reddederek bir kitapçı açar, hayatını sade bir şekilde sürdürür.

Christopher'ın gerçek oyuncakları

Hikaye'nin Disney versiyonu, gerçek hikayeye mutlu bir son yazarak Christopher'a belki de hayal dünyasındaki mutluluğu geri vererek saygı duruşunda bulunmuş, hangi yaşta olursa olsun.
Ancak unutmamak gerekir, gerçek hayat her zaman masalsı değildir, her hikayenin bir de diğer tarafı vardır ve bu ne yazık ki Christopher için üzücü sonuçlar doğurmuş. 


Hayal kurmaktan vazgeçmeden, ancak hayallerimiz arasında da kaybolmadan yaşanabilecek bir hayat kurabildiğimizde belki de çocukluğumuza veda etmeden onu içimizde yaşatarak mutluluğu yakalayıp hayatımıza devam edebiliriz. Christopher'ın da dediği gibi hayaller bedava mutlu olmak için balondan fazlası gerekir. Ben ne mi yapıyorum, hala kahramanlarımı terk etmiyorum, başka çocukların kahramanlarını izlemek için de animasyonları ve çocuk filmlerini kaçırmıyorum. Siz de deneyin, kim bilir belki işe yarar 😊


Disney'in Christopher Robin filmi yönetmen Marc Foster'ın Peter Pan'ın yaratıcısı J.M.Barrie'nin hikayesini anlattığı 2004 yapımı "Finding Neverland" filmiyle aynı tonları yakalayan, oyuncularından aldığı güçle oldukça duygusal ve ketifli zaman geçirten bir yapım. Hikayenin aslına sadık kalan diğer bir versiyonunu anlatan Simon Curtis'in yönettiği 2017 yapımı  "Goodbye Christpher Robin" filmini de bir yere not etmekte fayda var, eğer Christopher'ın gerçekte kim olduğunu merak ediyorsanız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder