14 Nisan 2012 Cumartesi

31.İSTANBUL FİLM FESTİVALİ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU





31. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

kaynak:http://film.iksv.org/tr












İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Akbank sponsorluğunda düzenlenen 31. İstanbul Film Festivali’nin ödülleri 14 Nisan Cumartesi gecesi Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki Kapanış Galası ve Ödül Töreni’nde sahiplerini buldu. Sunuculuğunu Memet Ali Alabora’nın üstlendiği 31. İstanbul Film Festivali Kapanış Galası ve Ödül Töreni, CNN TÜRK’ten canlı olarak yayınlandı.


Altın Lale Uluslararası Yarışma Ödülleri

Başkanlığını yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın üstlendiği Altın Lale Uluslararası Yarışma Jürisi’nde oyuncu Alexander Fehling, yönetmen Brillante Mendoza, yönetmen Corneliu Porumboiu ve gazeteci Elçin Yahşi yer aldı.


İstanbul Film Festivali’nde son iki yıldır Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Altın Lale Uluslararası Yarışma Ödülü, Eczacıbaşı Topluluğu tarafından verilen 25 bin Avroluk para ödülüyle de destekleniyor. Bu ödülün 10 bin Avrosu Altın Lale’yi kazanan filmin yönetmenine, 10 bin Avrosu bu filmi Türkiye’de dağıtacak firmaya, 5 bin Avrosu ise Jüri Özel Ödülü’nü kazanan filme takdim ediliyor.


Şakir Eczacıbaşı anısına verilen “Altın Lale Uluslararası Yarışma Ödülü”ne bu yıl, Julia Loktev’in Yalnız Gezegen / The Loneliest Planet adlı filmi layık görüldü. Julia Loktev ödülünü, Altın Lale Uluslararası Yarışma Jürisi Başkanı Nuri Bilge Ceylan’ın elinden aldı. Eczacıbaşı Topluluğu’nun para ödülünü ise Eczacıbaşı Holding Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilir Kalkınma Direktörü İlkay Yıldırım Akalın takdim etti.


Altın Lale Uluslararası Yarışma’da “Jüri Özel Ödülü”, Joachim Trier’in Oslo, 31 Ağustos / Oslo, August 31st adlı filmine verildi. Ödülü filmin oyuncularından Ingrid Olava, Nuri Bilge Ceylan’dan aldı.


Altın Lale Ulusal Yarışma Ödülleri

Bu yıl Altın Lale Ulusal Yarışma Jürisi’nin başkanlığını şair-yazar, oyun ve senaryo yazarı Murathan Mungan üstlendi. Jürinin diğer üyeleri ise yönetmen Yüksel Aksu, Selanik Film Festivali temsilcisi Dimitris Kerkinos, oyuncu Nazan Kesal ve yapımcı ve dağıtımcı Alexandre Mallet-Guy. İstanbul Film Festivali’nde bu yıl Altın Lale Ulusal Yarışma’da 3 tanesi Türkiye, 5 tanesi dünya prömiyeri yapan 12 film jüri karşısına çıktı.


“Altın Lale Ulusal Yarışmada En İyi Film” ödülü Emin Alper’in Tepenin Ardı filmine verildi. Yönetmen Emin Alper ve yapımcılar Seyfi Teoman ile Enis Köstepen’e ödülü, Jüri Başkanı Murathan Mungan sundu.


“Altın Lale Yılın En İyi Yönetmeni” ödülü Yeraltı filminin yönetmeni Zeki Demirkubuz’a verildi. Zeki Demirkubuz ödülünü geçen yıl Ulusal Yarışma’da En İyi Yönetmen ödülünü kazanan Tayfun Pirselimoğlu’nun elinden aldı.


Ulusal Yarışma’da Altın Lale’yi kazanan filme 150.000 TL, En İyi Yönetmene 50.000 TL para ödülü veriliyor.


Bu yıldan itibaren Onat Kutlar anısına verilmeye başlanan “Jüri Özel Ödülü”ne M. Tayfur Aydın’ın İz–Rêçadlı filmi layık görüldü. Filmin yönetmeni M. Tayfur Aydın’a ödülünü Altın Lale Ulusal Yarışma jüri üyesi yönetmen Yüksel Aksu takdim etti. Jüri Özel Ödülü bu yıldan itibaren festivalin “Türkiye Sineması” tema sponsoru Efes tarafından verilen para ödülü ile destekleniyor. Efes Türkiye Pazarlama Direktörü Özlem Çitçi, yönetmene bir sonraki filminde kullanılmak üzere 30.000 USD değerinde para ödülü verdi.


“En İyi Kadın Oyuncu” ödülü Belmin Söylemez’in yönettiği Şimdiki Zaman filmindeki rolü ile Sanem Öge’nin oldu. Oyuncuya ödülünü Altın Lale Uluslararası Yarışma Jürisi üyesi oyuncu Alexander Fehling takdim etti.


Bu yıl Altın Lale Ulusal Yarışma Jürisi’nin seçtiği “En İyi Erkek Oyuncu”, Zeki Demirkubuz’un yönettiği Yeraltı filmindeki rolüyle Engin Günaydın oldu. Engin Günaydın’a ödülünü, Altın Lale Ulusal Yarışma Jüri Üyesi ve geçen yıl Ulusal Yarışma’da En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanan Nazan Kesal takdim etti.


En İyi Erkek ve En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini kazananlara 10.000’er TL para ödülü veriliyor.


Ulusal Yarışma’da “En İyi Senaryo Ödülü” Tepenin Ardı filmiyle Emin Alper ile Babamın Sesi filmiyleOrhan Eskiköy arasında paylaştırıldı. Emin Alper ve Orhan Eskiköy’e ödüllerini, Altın Lale Uluslararası Yarışma Jüri üyesi yapım ve dağıtım şirketi Memento’dan Alexandre Mallet-Guy takdim etti.


İstanbul Film Festivali’nin Ulusal Yarışma’daki “En İyi Görüntü Yönetmeni” ödülü Yeraltı filmiyle Türksoy Gölebeyi’ne verildi. Türksoy Gölebeyi, ödülünü görüntü yönetmeni Uğur İçbak’tan aldı.


Altın Lale Ulusal Yarışma’da “En İyi Müzik Ödülü”nü İz–Rêç filmiyle kazanan Mustafa Biber ödülünü festivalde Sensiz Yaşanmaz adlı belgeseli gösterilen ünlü klarnet ustası Barbaros Erköse’nin elinden aldı.


Altın Lale Ulusal Yarışma’da bu yıl ilk defa verilen “En İyi Kurgu Ödülü”nü Yeraltı filmiyle Zeki Demirkubuzkazandı. Zeki Demirkubuz’a ödülünü, Altın Lale Ulusal Yarışma Jüri üyesi ve Selanik Film Festivali temsilcisi Dimitris Kerkinos takdim etti.


FIPRESCI Ulusal ve Uluslararası Yarışma Ödülleri

Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu FIPRESCI Ödülleri Uluslararası Yarışma’da Andrea Arnold’unUğultulu Tepeler / Wuthering Heights, Ulusal Yarışma’da Emin Alper’in Tepenin Ardı adlı filmlerine verildi. FIPRESCI Jürisi Başkanı Pamela Bienzóbas, Emin Alper’e ve Andrea Arnold adına filmin Türkiye dağıtımcısı Horizon Film’den Nejdet Arkın’a ödüllerini verdi.


Başkanlığını Şili’den Pamela Bienzóbas’ın yaptığı FIPRESCI Jürisi’nde, Fransa’dan Dieter Wieczorek, Hollanda’dan Nicole Santé, Tunus’tan Noura Borsali ve Türkiye’den Erman Ata Uncu ile Kerem Akça yer aldı.


Avrupa Konseyi Sinema Ödülü (FACE)

Sinemada İnsan Hakları yarışmasının jürisinde bu yıl, Avrupa Konseyi İnsan Hakları ve Hukuki İşler (günümüzde Hukukun Üstünlüğü) Yönetmenliği direktörü Philippe Boillat, Anadolu Kültür kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala ve Eurimages’da proje yöneticisi Alessia Sonaglioni yer aldı.


Sinemada İnsan Hakları yarışmasında Avrupa Konseyi ve Eurimages işbirliğiyle verilen FACE ödülü heykelciği ve 10.000 Euro’luk para ödülü’ne Macar yönetmen Bence Fliegauf’un Sadece Rüzgâr / Just the Wind adlı filmi layık görüldü.


Geçen yıl Yokmuşum Gibi / As If I Am Not There filmiyle FACE ödülünü kazanan ve bu yıl FACE jürisinin başkanlığını üstlenen Juanita Wilson’ın açıkladığı ödülü filmin yönetmeni Bence Fliegauf’a Avrupa Konseyi nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Rauf Engin Soysal takdim etti.


Sinemada İnsan Hakları yarışmasında Özel Mansiyonu Anca Damian’ın Crulic–Öteki Tarafa Yolculuk / Crulic–The Path to Beyond ile Emanuele Crialese’nin Memleket / Terraferma adlı filmleri paylaştı. Emanuele Crialese ödülünü Rauf Engin Soysal’dan alırken, İstanbul’dan erken ayrılan Anca Damian’a ödülü daha sonra iletilecek.


Radikal Gazetesi Halk Ödülü

Radikal Gazetesi tarafından verilen Halk Ödülü hem uluslararası hem de ulusal yarışmada izleyicilerin oylarıyla saptanan filmlere verildi. Radikal Gazetesi Yan Yayınlar Yönetmeni Cem Erciyes ve geçen yıl Ulusal Yarışma’da Radikal Halk Ödülü’nü kazanan Atlıkarınca filminin yönetmeni İlksen Başarır’ın açıkladığı Halk Ödülü’nü Uluslararası Yarışma’da Rodrigo García’nın Albert Nobbs, Ulusal Yarışma’da Zeki Demirkubuz’un Yeraltıadlı filmleri kazandılar.


31. İstanbul Film Festivali Ödül Töreni’nin ardından konuklar, Paolo ve Vittorio Taviani’nin Berlin’de Altın Ayı kazanan Sezar Ölmeli / Caesar Must Die adlı filmini izlediler.


31. İstanbul Film Festivali’nin kapanış etkinlikleri, Salon İKSV’de Efes Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenen festivalin ulusal ve uluslararası konukları, Altın Lale için yarışan filmlerin oyuncu ve yönetmenleriyle sinema dünyasının seçkin isimlerinin katıldığı Kapanış Partisi’yle devam etti.


15 Nisan Pazar günü, Beyoğlu Sineması’nda 16.00 seansında Altın Lale Ulusal Yarışma Ödülü’ne layık görülen Tepenin Ardından, 21.30 seansında ise Altın Lale Uluslararası Yarışma Ödülü’nü kazanan Yalnız Gezegen / The Loneliest Planet adlı film gösterilecek. 31. İstanbul Film Festivali, pazar akşamı yedi festival sinemasındaki 21.30 seanslarındaki gösterimlerin ardından sona erecek.



kaynak:http://film.iksv.org/tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder