17 Ocak 2012 Salı

69. Altın Küre Ödülleri sahiplerini buldu



69. Altın Küre Ödülleri 15 Ocak 2012 gecesi düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Törende ilk dikkat çeken tatsız sunumuyla Ricky Gravies’di. Akıllarda kalan diğer bir olay ise uluslararası film yıldızı olarak lanse edilen Meltem Cumbul’un kısa bir  konuşma için sahneye çıkmasıydı. Bir çok kişi tarafından bunun nedeni başta anlaşılamadı, fakat bundan böyle her yıl yeni bir oyuncu aynı şekilde törende yer alacak ve bir nevi tanıtılacakmış. Cumbul’un son olarak rol aldığı Hint filmi ve daha önce Gönül Yarası ile Palm Springs Film Festivali’nde en iyi kadın oyuncu ödülü alması sanırım önemli bir etken oldu. Ne olursa olsun bir Türk’ü o sahnede görmek heyecan vericiydi.

Aslında törende genel olarak büyük sürprizler yaşanmadı. Daha önce Sideways filmi ile bir çok ödül alan Alexander Payne, bu yıl George Clooney'in başrolünde olduğu Descendants ile en iyi film ödülünü aldı.



En iyi yönetmen ödülünü ise haklı olarak Hugo filmi ile büyük usta Martin Scorsese aldı. Umarım bu ödül Oscar’ın da habercisi olur çünkü Hugo mutlaka ödüllendirilmesi, es geçilmemesi gereken bir yapım.

Komedi-Müzikal dalında en iyi film ödülünü ise The Artist aldı. Filmde rol alan George Valentin ise bu dalda en iyi erkek oyuncu ödülünü aldı. 1920’lerde sessiz film döneminden sesli film dönemine geçişi konu eden The Artist şimdiden yılın en çok söz edilen filmlerinden biri oldu.

Bir HBO yapımı olan mini dizi Mildred Pierce , kendi kategoridinde ödüle uzanamasa da Kate Winslet’a en iyi kadın oyuncu ödülünü kazandırdı.

Onca adaylık ve ödülden sonra Meryl Streep'in The Iron Lady ile aldığı en iyi kadın oyuncu ödülü de sürpriz olmadı. Sanırım oyuncular için Streep'in bir dalda ödüle aday olması bile artık büyük bir tehlike arz ediyor.

Tören orta kıvamda bir akışa sahipti. Kendini izlettirmesine rağmen artık olağanüstü şovlara rastlanılan o büyük görkemli törenler gibi değildi. İzlerken hissedilen en büyük eksiklik ise bazı filmlerin ne yazık ki Türkiye’de vizyona geç giriyor olmasıydı sanırım. Mesela ödül alan Descendants 24 Şubat 2012’de, merakla beklenen The Artist ise ancak 27 Ocak 2012’de ülkemizde vizyona girecek. Umuyorum ki önümüzdeki yıllarda bu durum düzelir, büyük bütçeli pahalı filmler dışındaki bazı önemli ve ödül alma potansiyeli olan filmler de ülkemizde zamanında vizyona girer, bizler de daha fazla yapım hakkında izlenim sahibi olarak bu törenleri izleme fırsatı buluruz.

Ödül alan yapımlar:
SİNEMA
En iyi film (drama): The Descendants/ Senden Bana Kalan
En iyi film (müzikal/komedi): The Artist
Yönetmen: Martin Scorsese (Hugo)
Erkek oyuncu (drama): George Clooney (Senden Bana Kalan)
Kadın oyuncu (drama): Meryl Streep (Demir Leydi)
Erkek oyuncu (müzikal/komedi): Jean Dujardin (Artist)
Kadın oyuncu (müzikal/komedi): Michelle Williams (Marilyn’le Bir Hafta)
Yardımcı erkek oyuncu: Christopher Plummer (Beginners)
Yardımcı kadın oyuncu: Octavia Spencer (The Help/ Duyguların Rengi)
Senaryo: Woody Allen (Paris’te Geceyarısı)
Yabancı film: Bir Ayrılık (İran)
Animasyon: Tintin’in Maceraları (Steven Spielberg)
Film Müziği: Ludovic Bource (The Artist)
Şarkı: Madonna (W.E.)

TELEVİZYON
En iyi dizi (drama): Homeland
En iyi dizi (müzikal/komedi): Modern Family
En iyi mini dizi/TV filmi: Downton Abbey
Erkek oyuncu (drama): Kelsey Grammer (Boss)
Erkek oyuncu (müzikal/komedi): Matt LeBlanc (Episodes)
Erkek oyuncu (mini dizi/TV filmi): Idris Elba (Luther)
Kadın oyuncu (drama): Claire Danes (Homeland)
Kadın oyuncu (müzikal/komedi): Laura Dern (Enlightened)
Kadın oyuncu (mini dizi/TV filmi): Kate Winslet (Mildred Pierce)
Yardımcı erkek oyuncu (mini dizi/TV filmi): Peter Dinklage (Game of Thrones)
Yardımcı kadın oyuncu (dizi, mini dizi/TV filmi): Jessica Lange (American Horror Story




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder